duminică, 26 septembrie 2010

Mic dictionar de tricotaj

Alunecarea sau :ridicarea"inseamna ca un ochi de pe andreaua stanga trece pe andreauadreapta, fara sa fie tricotat ( lucrat);un ochi alunecat reprezinta de fapt un ochi luat pe andrea fara a fi lucrat, dar pt care firul este trecut, de regula pe dosul lucrului.Firul poate fi trecut si pe fata lucrului, cand modelul o cere, dar atunci acest lucru se indica in model.
Ochi alungit:inainte de a tricota ochiul care urmeaza, pe andreaua din dreapta se infasoara firul de lucru o data sau de mai multe ori, iar la randul urmator firul infasurat pe andrea va permite ochiului alaturat infasurarii sa poata fi alungit.Alungirea se foloseste in unele modele ajurate sau cand se lucreaza in doua culori si vrem ca din loc in loc un ochi din culoarea de ornament sa paseasca cate 2-3 randuri de tricot.Alungirile realizate astfel par ca niste bare care "pasesc" in inaltimea lucrului.
Asterisc-motivul respectiv se repeta de la* pana la*
Crestere:inmultirea numarului de ochiuri. Modelul precizeaza cu cat
Jeteu( fr. jeter=a arunca):se pune firul fara a-l lucra ( se "arunca")pe andreaua din dreapta in fata ochiului urmator. Este de fapt o inmultire a ochiurilor.
Montarea ochiurilor:asezarea ochiurilor pe andrea pentru a fi lucrate.
vezi
http://tricotin.com/lecon1.htm
sau
http://www.avantaje.ro/Familie-casa/Practic-Decoratiuni/Vreau-si-eu-sa-tricotez-568269
Ochiuri in asteptare:ociurilr care se trec pe o andrea auxiliara si urmeaza a fi tricotate mai tarziu. De ex. cand se incepe un pulover de sus, atunci cand numarul de ochiuri este suficient, cele pt maneci se trec pe o andrea circulara si urmeaza a fi lucrate cand s-au terminat celelalte parti ale tricotului.
Ochiuri lucrate pe fata ( punct de jerse)-pe fata lucrului firul este in spatele andrelelor, iar pe dos este in fata.
Punct lenes: firul sta mereu in fata lucrului.
Ridicarea ochiurilor:se trag ochiuri dintr-un tricot terminat pentru a se adauga ceva. De ex. pentru guler se ridica de jur imprejurul gatului si se lucraza apoi.
Scaderea:se reduc ochiurile. Se lucreaza doua ochiuri impreuna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu